Friday, August 7, 2009

Italya 2009, Roma #3

Kardeşim iyi ki bir gittin Roma'ya kaç post attın diyenler olabilir. Kısa kısa yazıyorum, zamansızlıktan ve üşengeçlikten. Faideli oluyor, tek yazıda unutacağın şeyleri günlere (hatta aylara) ayırınca arada aklına geliyor. Mesela geçen yazıda İtalya'nin üç temel öğesinden bahsetmiştim. Dört olacak o, son öğe de siz deyin motorsiklet, ben diyeyim scooter'lar var. En daracık sokaklara bile bunlarla giriyorlar. Mesela aşağıdaki ilk fotoğraf durumu tam anlamıyla özetliyor (ipten sallanan çamaşıra dikkat). İkincisini de bu aletlerin kullanımında bir cinsiyet ayrımı olmadığını göstermek için ekledim.


Typical, originally uploaded by aydozz.




It's all about motorbikes, originally uploaded by aydozz.



Biz gezintimize devam edelim. Roma'nın tepelerinden birisi (kendisi de orjinalinde 7 tepeymiş bu arada) özellikle güzel manzaralı: Fonte Acqua Paola . Murat Belge olmadığımdan (ve asla olamayacağımdan) size tarihinden bahsedemeyeceğim, onu linkten okursunuz. Şu anki tarihi zaten fotoğraf çeken turistlerden ibaret; kulak kabartırsanız Türkçe de duyarsınız o cümbüşte. Şehrin güneybatısından yürüyerek rahatça ulaşılabilecek bir bölge. Zaten tavsiyem her yere yürümeye çalışmanız. Kuzey şehirleri mekanlara girerek, Akdeniz şehirleri ise yürüyerek tanınır. Tepede koca İspanyol büyükelçiliği ve arkasında da bir kilise var. Kilise'de insanlar evleniyordu biz bakarken.


A simple mistake, originally uploaded by aydozz.



Gelelim belki de şehrin en önemli anıtlarından biri olan Colosseo'ya. Yarışı yıkılmış bu bina gladyatörlerin savaştığı mekan oluyor. Bu yarısının yıkılması davasında İtalyan gezi rehberlerinde (kağıttan yapılan rehberden bahsediyorum, etten kemikten değil) çok komik bir taktik gördüm. İki sayfa var böle biri diğerinin üzerine oturuyor ve üstteki tam bir sayfa değil, böyle delikli bir halde. Alttaki sayfa anıtın şu anki hali (çoğu zaman 2-3 kolondan ibaret), üstteki gelen sayfa ise binayı eski haline tamamlıyor. Yerseniz tabi, kim görmüş ki 2000 küsur yıl önce öyle olduğuna da inanıyorsun.

Colosseo da gece çok güzeldi. Etraf gene fotoğraf çeken turist doluydu ama bence en güzeli o turistleri de içeren fotolar oluyor. En azından ben öyle çekmeye çalışıyorum çünkü ortamın gerçek, şu anki yaşayan hali öyle. Sağda solda Şampiyonlar Ligi amblemli devasa toplar ve o sırada kapanmakta olan bir Şampiyonlar Ligi pazarı vardı.


Colosseo, originally uploaded by aydozz.

2 comments:

  1. Taşlarının bazılarının yeni* binalar yapılmak üzere söküldüğü bilinmektedir...

    ReplyDelete
  2. yani tum roma'da sabit sayida tas var ve surekli bunlar reenkarne edilerek sehir buyutuluyor diyorsun?

    ReplyDelete